Svijet 1

Blizzard najavio Overwatch World Cup 2017

Overwatch World Cup 2017

Overwatch World Cup se vraća ove godine! Potaknuti uspjehom Overwatch World Cup 2016 na kojem je glasalo više od tri milijuna igrača, Blizzard se odlučio na novo izdanje svjetskog prvenstva. Ove godine natjecat će se 32 nacionalne ekipe, ali i sustav glasanja za igrače će biti nešto drugačiji.

Overwatch World Cup se vraća

Dok fanovi i igrači još čekaju detalje o Overwatch League, projektu koji bi trebao “redefinirati esport kakav poznajemo” dolazi nam najava za jedan drugi Overwatch event. Ovoga puta radi se o Overwatch World Cupu. Svjetsko prvenstvo u Overwatchu tako će još jednom popuniti prazninu Overwatch esporta na BlizzConu. Ovakav potez Blizzarda ne treba čuditi nakon što je prošlogodišnji World Cup prošao vrlo dobro. Južna Koreja osvojila je titulu i ove godine ponovo su glavni favoriti su za naslov. Hrvatska i Srbija imale su predstavnike na prošlogodišnjem izdanju World Cupa, ali ove godine to se vjerojatno neće dogoditi.  Blizzard se odlučio promijeniti način na koji se biraju države koje će se natjecati, ali i sami igrači svake reprezentacije.

Četiri faze World Cupa

Overwatch World Cup će se sastojati od četiri faze, najave, glasanja, natjecanje po grupama i doigravanje. Vremenski će se cijeli proces odvijati od ožujka do studenog, a sve će završiti na Blizzconu.

Prva faza “Announce” (ožujak)

Overwatch World Cup je najavljen, a postoji i dobar razlog zašto je najava uopće faza. Blizzard je ove godine odlučio da će se na svjetskom prvenstvu natjecati 32 nacije koje imaju najbolji prosječni rating u najboljih 100 igrača. Odnosno, najboljih 100 igrača Južne Koreje imaju prosječan rating 4534, dok najboljih 100 igrača Hrvatske ima prosječan rating 3617. Samom najavom da će ovo biti kriterij za nastup na World Cupu, Blizzard je napravio dobar marketinški potez i pozvao igrače da farmaju rating kako bi se kvalificirali na turnir. Međutim, to neće biti tako jednostavno. Dijeljenje računa, boostanje i tko zna što sve neće igračima pasti napamet. Južna Koreja je po kriteriju prosječnog ratinga najboljih 100 igrača na prvom mjestu, Hrvatska je trenutno na 45. mjesto, za ostale zemlje regije nemamo podatak. Zaključno s 26. travnjem, imat ćemo 32 nacija koje će dobiti priliku natjecati se na World Cupu.

Druga faza “Vote” (travanj)

Glasanje za igrače koji će predstavljati naciju biti će drugačije nego prošle godine. Tako se igrači više neće birati direktno, već će se birati Overwatch World Cup National Committee analisti, treneri, statističari i ostali autoriteti u Overwatchu, koji će potom predlagati sastave za svoju naciju. Svaka zemlja imat će 10 kandidata između kojih će moći birati za sastavljanje OWCNC.  Kako kod nas ništa ne prolazi bez drame, bilo bi zanimljivo vidjeti tko su ti ljudi za svaku zemlju u regiji. Iako imamo odlične igrače, ostalih autoriteta u Overwatchu baš i nemamo. Barem ne onih oko kojih bi se jednoglasno složili.

Treća faza “Group Stage” (ljeto)

Nakon što su odlučene nacije, nacionalni odbori i igrači, počinje natjecanje. Grupna faza igrat će se na četiri evenata u Europi, Americi i Aziji. Najbolje dvije ekipe svakog eventa automatski će se kvalificirati na BlizzCon. Ono što je važno za dodati jest, da će Overwatch World Cup National Committee moći prilagođavati sastave reprezentacija između evenata. Samim time jedan sastav može izboriti nastup na završnici na BlizzConu, a sasvim drugi sastav je igrati. Ovakav način biranja ostavlja veliki prostor za pritisak na one koji odlučuju, zato očekujte dramu.

Četvrta faza “Playoffs” (studeni)

Osam najboljih reprezentacija odmjerit će snage na BlizzConu, koji se održava 3. i 4. studenog, u Anaheim Covnention Centeru. Kao što smo već naveli, Južna Koreja branit će titulu najbolje reprezentacije svijeta. Velike su šanse da će velesila esporta zadržati krunu, ali pitanje je što će Blizzard napraviti s igrom dotad. Pogledajte samo što se sve dogodilo u zadnjih pola godine.

Overwatch World Cup nadomjestak za pravi Overwatch esport

Dobar dio godine, profesionalni Overwatch timovi igraju manje lige i mjesečne kupove za svega par tisuća dolara, jer drugog sadržaja nema. Iako su se u zadnje vrijeme najavili veći Overwatch projekti, Europa i dalje čeka svoj. Kako timovi sada žive na ideji Overwatch League, projekta od kojeg se puno očekuje, Overwatch World Cup dolazi kao dvosjekli mač. Profesionalni igrači će se opet posvetiti reprezentacijama, a samim time će razvoj novih organizacija i ekipa u najboljem slučaju stagnirati. Što se pak naše regije tiče, prava je šteta što naši najbolji igrači neće dobiti priliku zaigrati protiv najboljih igrača svijeta. Kako se sad nacija biraju po prosječnom ratingu 100 najboljih igrača, možemo sami sebi priznati. Ruku na srce, nismo dovoljno dobri.

Drugi članci