Adria

Intervju: Maro “sprEEEzy” Miličević: “Plan je napraviti najbolju regionalnu ekipu”

Maro "sprEEEzy" Miličević

Iako Overwatch u našoj regiji egzistira relativno kratko s obzirom na neke druge naslove, scena se već polako profilirala. Održana četiri regionalna LAN turnira, nekoliko online kupova i brojni drugi sadržaji, a sudeći po svim informacijama, ova godina bi trebala biti još i bolja. Kada se govori o natjecateljskom Overwatchu u regiji, jedan igrač je nezaobilazan, onaj koji je osvoji svaki turnir na kojem je igrao. Maro “sprEEEzy” Miličević jedan je od najboljih igrača u regiji, po osvojenim turnirima sigurno najuspješniji. Popričali smo s Marom kako on gleda na situaciju u regiji, zašto je odabrao Overwatch i što ima u planu za nadolazeću godinu.

Maro “sprEEEzy” Miličević

Maro Miličević je 23-godišnjak koji nam dolazi iz Dubrovnika. Trenutno završava Fakultet elektrotehnike i računarstva, a u slobodno vrijeme jedan je od suosnivača Overwatch Adria organizacije i najuspješniji Overwatch igrač u regiji. Njegova esport karijera počinje s Call of Duty: Modern Warfare, iako se na sceni afirmirao tek kasnije kao StarCraft II igrač. Top Master sa Zergom u StaCraftu II i 5500 MMR u Doti 2 su zavidne gaming reference na ovim prostorima, a priča se nastavila i u Overwatchu.

Luka “levelzjee” Marušić: Zdravo Maro! Reci nam za početak što znači sprEEEzy i kako si došao do nicka?

Maro “sprEEEzy” Miličević: Pozdrav svima! To je jako dobro pitanje jer se zapravo ne sjećam. Znam da su ova tri E od eSuba luckEEEra, poznatog Call of Duty 2 igrača.

levelzjee: Neki te već možda poznaju iz nekih drugih igara ili projekata, koje ti uspjehe u esportu smatraš najvažnijima?

sprEEEzy: Što se drugih igara izdvojio bi pobjedu nad CheeseKingom na KSET e-Sports #4 LAN-u u StarCraftu II. Za one koji ne znaju CheeseKing je jedan od četiri domaća Grand Mastera. Dok bi od prijašnjih projekata izdvojio SteelSeries Croatian LoL League S3. League of Legends ligu u kojoj se 66 ekipa natjecalo za vrijedne SteelSeries nagrade.

levelzjee: Kako je išao tvoj put od StarCraft II do Overwatcha? Osim Blizzarda, te dvije igre nemaju gotovo nikakve vidljive poveznice.

sprEEEzy: Zapravo sam igrao svašta od Call of Dutya preko Heroes of Newertha do StarCrafta. Kada je izašla Legacy of the Void ekspanzija za StarCraft II dosta domaćih igrača je odustalo, bilo nas je aktivno svega 15-20. Tada sam počeo ozbiljnije igrati Dotu 2, što je logičan slijed s obzirom na prijašnje HoN iskustvo. Iako sam u nešto manje od godinu dana došao do 5500 MMR u Doti 2, zasićenje količinom ruskih igrača na serverima i rasulo na domaćoj sceni su glavni razlozi zašto nisam nastavio igrati. Onda je došao Overwatch…

levelzjee: S obzirom na tvoje gaming iskustvo, što te privuklo i zadržalo na Overwatchu?

sprEEEzy: Jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučio za Overwatch je Blizzard, studio koji stoji iza igre. Imam dobra iskustva s ostalim njihovim igrama, a ni Overwatch nije iznimka. Uz to su iz Blizzarda svojim najavama, kako će Overwatch biti jedan od najvećih esport naslova privukli, igrače sličnog profila, koji se žele natjecati. Ali i ljude koji žele graditi scenu. Meni je to više nego dovoljno. Iako mi se Overwatch na prvu nije baš svidio.

levelzjee: Zašto ti se Overwatch nije svidio u početku?

sprEEEzy: Dobio sam Closed beta key u prvom valu, ali moram priznat da mi igra tad baš i nije najbolje sjela i igrao sam je samo par sati. Smatrao sam da je previše timski orijentirana i da neće biti načina da se pokaže individualni skill u igri. Kasnije se taj stav pokazao kao pogrešan.

levelzjee: Vrlo brzo si postao jedan od najboljih igrača u regiji i dugo si držao prvo mjesto na Rang listi. Kako si probio do Top 10 igrača u Europi u prvoj sezoni Competitive Overwatcha?

sprEEEzy: Ključni dio mog razvoja kao Overwatch igrača se odvio prije izlaska Competitive moda u Overwatchu, kada sam igrao u stranom timu s brkyem i gravityem. Tada smo stvarno dosta igrali, kako scrimove tako i quick play. Kada je došao Competitive Mode igrao sam Mercy do ratinga 78, ali tada sam shvatio da Mercy ima premali utjecaj na igru na toj razini i počeo sam igrati D.Vu. Kako se dizao rating tako sam igrao sa sve boljim igračima, tada počinjem igrati s Lilbowom. Zajedno smo grindali ladder i rating je polako išao gore do tih Top 10.

levelzjee: Nedugo zatim, krenuli su i regionalni Overwatch turniri. Prvo G2A.COM Adria Challenge, pa Overwatch Adria Challenge, te LAN turniri u H18 Megastore Gaming Areni i Areni Zagreb. Osvojio si prvo mjesto na svim turnirima s različitim ekipama, što je ključ uspjeha?

sprEEEzy: Na svim turnirima je bila odličnih individualnih igrača, kako u mom timu tako i u drugim ekipama. Međutim, ključ uspjeha nije u individualnom skillu, već timskoj igri. Važno je donositi prave odluke i imati tim koji ih može ostvariti. Obično bi ja preuzeo ulogu in-game leadera te uz pomoć ekipe donosio ključne odluke. Naše odluke i egzekucija su uvijek bili malo bolji od protivničkih, dovoljno bolje za pobjedu.

sprEEEzy – osvojeni turniri

levelzjee: Nitko ne osporava tvoj skill u Overwatchu, rezultati govore sami za sebe. Međutim, nisi poznat kao igrač s hrpom flickova, vandrednih poteza i solo carry kao možda neLo ili necros. Koji je razlog tome?

sprEEEzy: neLo i Necros su primarno DPS igrači, dok je moja uloga u timu nešto drugačija. Uglavnom igram Tank ili Flex ulogu. Radi mog igračkog iskustva više mi odgovaraju heroji koji su bliže MOBA žanru nego FPS-u, koji su prosječnom gledatelju vjerojatno manje zanimljivi od DPS-ova.

levelzjee: Što bi drugi igrači i timovi trebali promijeniti kako bi prekinuli tvoj niz pobjeda i osvojenih turnira?

sprEEEzy: Uglavnom bi se trebali malo ozbiljnije posvetiti Overwatchu. Vježbati više kao team, biti sigurni u to što rade i ne odustati na prvoj prepreci.

levelzjee: Koga ti smatraš najboljim Overwatch igračem u regiji, a onda i na profesionalnoj sceni i zašto?

sprEEEzy: Ima dosta dobrih igrača u regiji, ali bilo je malo prilike da pokažu što znaju. Ne možeš biti najbolji igrač u regiji ako igraš jednog heroja ili nikad nisi odigrao turnir.  Od profesionalnih igrača bih izdvojio INTERNETHULKA. Uz odličan skill, on je i in-game leader teama EnVyUs i jedan od najzaslužnijih za njihove uspjehe. Njemu bih dodao Nevixa iz tima Misfits, kao odličnog Flex igrača protiv kojeg imam score oko 0-10.

levelzjee: Kakvi su ti planovi za ovu godinu? 

sprEEEzy: Plan je napraviti najbolju regionalnu ekipu, koja ne bi trebala ispustiti niti Control point na bilo kojem regionalnom turniru. Trenutno sporo napreduje, ali to je glavni cilj.

levelzjee: Za kraj ćemo se osvrnuti na jedan nemili događaj. Kada su se birali igrači za hrvatsku reprezentaciju koja će igrati kvalifikacije za Overwatch World Cup, ti si bio daleko najbolje rangirani hrvatski igrač, ali za tebe se nije moglo ni glasati. Tko je kriv za to?

sprEEEzy: Valve i Rito pls. Zanimljivo je da mi se nakon tog faila neko vrijeme uopće nije dalo igrati Overwatch pa sam se uhvatio učiti šah. Moram se zahvaliti Blizzardu na toj sabotaži, jer sada sam se upisao u HAŠK Mladost i svaki tjedan igram studentsku ligu.

levelzjee: Hvala ti Maro na odličnom intervjuu!

sprEEEzy: Hvala level majstore. Za kraj bih htio pozdraviti sve svoje bivše i sadašnje suigrače, kao i cijelu OWadria ekipu.

Kako sprEEEzyu ide u pohodu na regionalnu scenu možete pratiti…

sprEEEzya možete pronaći na Overwatch Adria Discordu, gdje je jedan od admina, uz to ga možete pratiti na sljedećim linkovima:

 

Drugi članci