Overwatch

Roadhog fix, D.Va i Ana nerf za bolji Overwatch

roadhog-nerf

Overwatch očekuje još jedna velika promjena. Najavljeni Roadhog fix. te Ana i D.Va nerf je trenutno u fazi testiranja na Public Test Realmu, a uskoro bi mogao doći i na live servere. Patch primarno pogađa Roadhogov Chain Hook, ability na koji se igrači žale od samog početka i Anin Biotic Grenade. Tu su također i promjene na D.Va . Kako će izgledati novi hook i što će promjene značiti za Overwatch, donosimo u nastavku!

Blizzard mijenja Overwatch tank metagame

Tankovi dominiraju Overwatchem zadnjih nekoliko mjeseci. Zarya je i nakon balansiranja ostala viable pick, Graviton Surge je ability koji osvaja Control Pointove i pobjeđuje fightove. D.Va je nakon balansiranja postala noćna mora svih DPS igrača. Defense Matrix, lako osvajanje high grounda i visoki damage output u bliskoj borbi udahnuli su joj život. Tu su još standardni Reinhardt i Roadhog, koji imaju svoje mjesto u igri od samog početka. Patchevi u Overwatchu su uzrokovali da se metagame promijeni iz 2(DPS)-2(Heal)-2(Tank) prvo u 1-2-3, a potom u nekim slučajevima i  0-2-4.

Osim tankova, ove promjene u igri omogućila je i Ana, odnosno njen Biotic Grenade ability koji heala i povećava sav healing na pogođenim suigračima. Tako bi Luciov AOE healing i Anin Biotic Grenade bili više nego dovoljni za nahealati sve tankove u teamu. Time su DPS heroji polako pali u drugi plan, a Overwatch je izgubio na brzini i dinamici. Blizzardova reakcija bila je samo pitanje vremena.

Roadhog i Chain Hook kroz zid

Roadhog je čest izbor igrača, kako u Quick Playu i Competitiveu, tako i na najvišoj razini. Može se sam healati i to za pristojan iznos, Whole Hog radi veliki AOE damage i odbija protivnike, a Chain Hook omogućava pickanje protivničkih igrača. I tu dolazimo do problema. Nije problem što Roadhog može privući protivničkog igrača, već kako se to u praksi događalo. Hook “kroz zid”, iza ili preko prepreke i razne druge situacije živcirale su veliki broj igrača, ali i Roadhogu davale nepravednu prednost.

Hook nebulozama se bliži kraj

Novi patch, koji je trenutno live na PTR-u, trebao bi riješiti sve probleme s Chain Hookom. Tri su velike promjene koje će promijeniti način funkcioniranja tog abilitya.

Chain Hook

  • Targets are now pulled directly in front of Roadhog (rather than straight to him), except in cases where Roadhog drastically rotates 

Prva promjena odnosi se na situacije kada bi protivnik koji je pogođen Roadhogovim hookom završio pored ili iza njega. To se više neće događati. Ovo će svim Roadhog igračima olakšati kill nakon hooka, pošto će protivnik uvijek završiti ispred Roadhoga i biti će lakše pogoditi headshot.

  • Hooked targets are now released if they leave Roadhog’s line-of-sight before being pulled

Ova promjena poprilično jasna. Ukoliko target kojeg Roadhog privlači promjeni poziciju, odnosno sakrije se iza prepreke prije nego što ga Roadhog krene privlačiti, hook će puknutu i neće privući protivnika.

  • Line-of-sight checks (which detect if targets should be initially hit by the hook) are now done from Roadhog’s position, rather than the hook’s position

Roadhog više neće moći privući protivnika kojeg ne vidi. Zanimljivo je što se ovo uopće moralo i ispravljati.

Kako bi bolje shvatili što će promjene na Roadhogu značiti za cijelu igru, pitali smo za mišljenje jednog najboljih Roadhog igrača u regiji, Antonia “Shock” Tomića:

Mislim da nadolazeći Roadhog, D.Va i Ana nerfovi znače kraj za tri tank metu. Što se Roadhoga tiče, mislim da se više neće toliko koristiti niti u Competitive playu niti na natjecanjima. Roadhog više neće hookati toliko često, što znači da će hook često biti na cooldownu. Na to je upozorio i najbolji Roadhog na NA serveru Harbleu, koji je napomenuo da kada Roadhog pogodi hook, ali ne uspije privući target, cooldown bi se trebao resetirati. Ovako igrač koji pogodi hook ima cooldown, ali nije nagrađen za svoj pogodak. Nije mi drago što ovo govorim, ali mislim da Roadhog ne bi trebao moći ubiti heroje s 250 healtha (Mei, Reaper, etc.) jednim shotom, kao što će to sada biti slučaj zbog pozicioniranja targeta direktno ispred Roadhoga.

 D.Va čeka blagi nerf

Kao što smo ranije naveli, D.Va je noćna mora DPS igrača. Prati te u stopu, sprečava protivničke ultimate abilitye i uz to prije te ubije nego ti nju. D.Va nerf se u potpunosti odnosi na balansiranje njenog healtha i armora, te koliko damagea radi njen auto attack.

D.Va

  • Health increased from 200 to 400
  • Armor decreased from 400 to 200
  • Fusion Cannons
    • Bullet damage decreased from 3 to 2
    • Number of bullets per shot has been increased from 8 to 11

Manje armora i više healtha bi trebalo olakšati protivnicima da uništi D.Va Mech, a samim time i nju. Dok bi promjene na Fusion Cannons trebali malo smanjiti damage koji D.Va radi, ali ga učiniti konzistentnim. Treba uzeti u obzir da će D.Va najviše biti pogođena nerfom Aninog Biotic Grenade abilitya, kojem je bonus healing na pogođene targete smanjen za 50%. Na tu promjenu se osvrnuo Maro “sprEEEzy” Miličević, koji je poznat po svojim D.Va playevima:

                        Uvijek treba prvo malo pričekati da vidimo kako će se meta razvijati s obzirom na nove promjene. Smatram da Ana nerf od svih tankova najviše pogađa upravo D.Vu, te ako se već išlo na nerfanje Ane, promjene na D.Vi bi mogle biti prevelike.

Više sprayeva, emoteova i drugi promjene

Izdvojili smo promjene koje će najviše utjecati na samu igru. Uz navedene, dolazi i blagi buff za Sombru, koja će sada Hackati stvari za 0,8 sekundi, umjesto punu sekundu kako je bilo dosad. Tu su još i interface updatei i mnoge druge promjene. Sve ih možete pronaći na službenoj Overwatch stranici.

Drugi članci