Specijal

SPECIJAL – Overwatch slavi prvi rođendan

overwatch

Overwatch danas slavi svoj prvi rođendan! Nova Blizzardova zlatna koka na prvi pogled niže samo uspjehe, ali je li to zaista tako? U ovom specijalu, naš Marko “L4nceeEE” Novak, osvrnuo sa na proteklu godinu. Od zatvorenih beta do danas, kroz njegove oči.

Overwatch za privilegirane

Dugo je Blizzard teasao svoje fanove i na kapaljku puštao closed beta inviteove za svoju prvu esport igru, barem onu koja je to trebala biti otpočetka. Pozivnice su se slale samo pro igračima koji su igru streamali na Twitchu te djelomično pokazali kako igra izgleda nama smrtnicima, koji istu nismo mogli igrati do open bete. Blizzard je otvorio svoje servere za sve igrače prošle godine u periodu od 5. svibnja do 10. svibnja te je također igračima bilo omogućeno da igru skinu i instaliraju prije 5. svibnja kako ne bi gubili dragocjene vrijeme u Open beti.  Od Open bete je prošlo godinu dana. Blizzard je prodao rekordan broj primjeraka, no da li je Overwatch ispunio očekivanja Blizzarda i publike? 

Overwatch, zlatna koka Blizzarda

Blizzard je Overwatch najavio na Blizzconu, u studenom 2014. godine te je u closed beti bio od 27. listopada 2015. pa sve do svibnja 2016. na sve tri platforme (Windows, Playstation 4, Xbox One) uz povremene pauze. Za vrijeme trajanja open bete, igri je pristupilo 9,7 milijuna igrača.

Koliko je Overwatch važan projekt za Blizzard pokazao je sam Blizzard sa svojim promocijama igre i brojnim reklamama o istoj. Tjedan dana prije izlaska igre, Blizzard je postavio tri ogromne kutije na tri različite lokacije u svijetu, Hollywood, Paris i Busan. Svaka kutija je sadržavala tri različita Overwatch lika u veličini od 4,5 metara. U Americi je Blizzard imao udio od 50% reklamnog prostora vezanog za gaming u periodu od 16. svibnja do 15. lipnja 2016. Overwatch se smatra jednom od najboljih igara prošle godine, što pokazuje i činjenica o brojnim osvojenim nagradama, gdje su nagrada za najbolju originalnu igru te najbolju multiplayer igru – samo neke od njih.

Od kada je izašao, Overwatch je priznat kao esport te je Blizzard osim sponzoriranja određenih turnira najavio i podršku za profesionalnu ligu sa početkom u 2017. godini.

U rujnu je Blizzard objavio da je Overwatch prodan u 15 milijuna kopija na PC-u te je time skočio na 2. mjesto najprodavanijih PC igara svih vremena. U tom trenutku samo je Minecraft bio ispred njega. Nova godina, novi rekordi – Blizzard je u siječnju 2017. objavio da je Overwatch prodan u 25 milijuna primjeraka, dok su prije toga objavili da je Overwatch njihova igra koja je u najkraćem roku stigla do 20 milijuna prodanih primjeraka.  Nedavno, točnije u travnju 2017., se Blizzard pohvalio kako Overwatch broji preko 30 milijuna registriranih igrača, što su zaista impresivne brojke za nepunih godinu dana, koliko je igra vani.

Prva godina Overwatcha

Iako je rušio rekord za rekordom i dobio brojna priznanja i nagrade od struke i igrača – mišljenja smo da Overwatch još nije dostigao svoj puni potencijal. Pravi vladari esporta su i dalje dugogodišnji velikani poput igara: League of Legends, Dota 2 i CS:GO. U svojoj glavnoj namjeri, Overwatch nije uspio u prvoj godini. Malo tko uspije. 

Blizzard je kroz vrijeme igračima predstavio brojne novitete: od nadogradnji do novih heroja.  Neki od njih su uvođenje Competitive moda ili planetarno popularnog Rankeda, Arcade moda koji služi isključivo za razbibrigu, u sklopu kojeg je uveden 1v1 mod te 3v3 mod. Dobili smo tri nova heroja (Ana, Sombra, Orisa), tri nove mape (Eichenwalde, Oasis, Ecopoint: Antarctica), imali smo nekoliko sezonskih evenata s brojnim nagradama te je uz sve to Blizzard još održao Overwatch World Cup čija je završnica bila na Blizzconu u Anaheimu od 4. do 5. studenog 2016.

Na World Cupu je nastupilo 16 ekipa, Australazija, Brazil, Kanada, Kina, Južna Koreja i SAD su dobili automatske pozivnice za nastup na World Cup. Preostalih se 10 ekipa plasiralo kroz kvalifikacije unutar svog kontinenta. Europa je slala šest predstavnika, Azija/Australija/Pacifik su slali tri dok je Amerika slala jednog. U europskim kvalifikacijama su sudjelovale i Hrvatska i Srbija, ali se niti jedna ekipa nije uspjela plasirati u završnicu odigravanja te daljnji nastavak na World Cupu.

Pobjednik prvog World Cupa je bila Južna Koreja, dok je drugo mjesto zauzela Rusija, a Šveđani treće mjesto. MVP turnira je bio južnokorejski igrač Gong “Miro” Jin Hyuk koji se istaknuo odličnim partijama na Winstonu.

Na Blizzconu, za vrijeme odigravanja World Cupa, Blizzard je najavio Overwatch League. Esport projekt u kojem će se natjecati najbolje ekipe Overwatcha. Odnosno one koje imaju dovoljno novaca kako bi kupili i osigurali svoje mjesto u ligi. Overwatch League je osmišljen kao i većina ostalih timskih sportova, imate ekipu, ekipa ima stadion na kojem se odigravaju utakmice. Tako će i ovdje igrači putovati svijetom kako bi igrali Overwatch League.

Overwatch League najavljen kao budućnost esporta

Dugo nam Blizzard nije servirao nikakve informacije po pitanju lige te smo samo mogli vidjeti pokoju najavu za ligu. Za to vrijeme, iza zastora pozornice odvijaju se pregovori između Blizzarda i vlasnika timova. Za sada je poznato da liga starta u drugoj polovici 2017, odnosno trećem kvartalu te će to biti skraćena verzija lige, a cijela sezona, odnosno prva prava se očekuje tek u 2018. Iako Blizzard nije potvrdio, na internetu se pojavila slika koja pokazuje potencijalne gradove u kojima bi se trebala odvijati Overwatch liga – Los Angeles, New York, Boston, Washington, D.C., Dallas, San Francisco, Seattle, Chicago, Miami, Paris, Frankfurt, London, Shanghai, Toronto, Seoul i Mexico City. Kao što možemo vidjeti, većinom se radi o gradovima u Americi, ali drago nam je da su se pojavili i gradovi iz ostatka svijeta, usprkos brojnim predviđanjima publike kako će početak lige biti ekskluzivno u Americi.

Što se tiče nas smrtnika, odnosno igrača koji ne igramo za pro timove i organizacije, kakvo je naše iskustvo sa Overwatchom? Sudeći po situaciji u našoj Adria regiji, možemo reći da Overwatch još nije zaživio u potpunosti, još nema stabilnih timova koji bi mogli napraviti ozbiljniji iskorak u Europi ili svijetu. Djelomično to možemo i pripisati manjoj sceni kojoj je uzrok financijska situacija u regiji, a kako Overwatch nije besplatna igra, tako smo i tu dio igrača izgubili koji i dalje igraju neke od poznatijih besplatnih multiplayer igara. Nadamo se da će nedavno najavljeni, Overwatch Contenders, barem malo popraviti situacije za manje regije.

Vrijeme Overwatcha tek dolazi

Nakon ovog podužeg članka, kada se pogledaju stvari koje je Blizzard uspio odraditi u godinu dana, mislim da ćemo se složiti da je napredak u igri i globalnoj sceni vidljiv te da definitivno Overwatch ima još puno neiskorištenog potencijala. Da li smo očekivali više? Jesmo, ali sad kada pogledam sve gore napisano i sjetim se vremena koje sam proveo na Call of Duty serijalima, League of Legendsu te još ponekim mulitplayer igrama, moram reći da je Blizzard uložio jako puno vremena i novaca u ovaj projekt te stalno radi na unaprjeđenju igre.

Vrijeme Overwatcha tek dolazi, pa ako ste razmišljali o prodaji igre jer vam više nije zanimljiva, razmislite još jednom i pričekajte, mislim da nećete pogriješiti.

Prema dostupnim informacija, event vezan uz prvu godinu Overwatcha sadržavat će nove skinove, sprejeve, introe, emotove, victory poze, player ikonei voice lines. Ukratko sve što svaki Overwatch event i inače donosi. Pojavila se informacija da će se moći prikupiti preko 100 raznih itema. Event je već počeo, a trajt će do 12. lipnja.

Xbox igrači će moći kupiti Game of the Year verziju igre koja će sadržavati sve što i Origins verzija igre plus 10 lootboxeva i još neke stvari koje nažalost nisu otkrivene. Cijena GOTY verzije u ovom trenutku nije poznata.

Drugi članci