Svijet

Tko to kupuje mjesta u Overwatch League?

Overwatch League

Overwatch League i dalje izaziva kontroverze. S jedne strane organizacije raspuštaju svoje esports timove, a posljednji koji su to učinili su Evil geniuses, LDLC i Movistar Raiders. S druge pak strane, Blizzard uspijeva prodati mjesta u nadolazećoj ligi za prava mala bogatstva, ali kome?

Overwatch League – trakavica se nastavlja

Podsjetimo, Overwatch League trebao bi postaviti nove standarde u svijetu esporta. Organizacije u čijem su vlasništvu Overwatch timovi trebaju zakupiti jedno od predviđenih mjesta u ligi, koja su podijeljena po gradovima. Danas u esportu rijetko koji tim pripada nekom lokalitetu, a upravo na to ciljaju u Blizzardu. Međutim, ti timovi nisu tradicionalno ni kulturološki povezani s mjestima koja će “predstavljati” u ligi, a cijena zakupa se kreće od nekoliko milijuna pa čak do 15 milijuna dolara. 

Čim su okvirne cijene procurile u javnost krenule su rasprave koja od etabliranih organizacija si to uopće može priuštiti pošto je nemoguće procijeniti isplativost projekta o kojem se tako malo zna. Potom kreće egzodus, jedna za drugom organizacije se odriču svojih Overwatch timova, iako svi priznaju da igra ima potencijala da bude jedan od najvećih esport naslova današnjice. Ipak, Blizzard uspijeva prodati mjesta. Tko je dosad osigurao poziciju u Overwatch League?

Tko to troši milijune za Blizzardov eksperiment

Vlasnici New England Patriotsa i New York Metsa nalaze se među šestoricom koji su dosad odgovorili na Blizzardove zahtjeve. Robert Kraft i Fred Wilpon nisu prepoznata imena u svijetu esporta, ali u tradicionalnom sportu su renomirani poduzetnici. Očekivano Kraft Sports Group uzeo je Boston, dok će Wilponov biti situiran u New Yorku. Američki krug zatvaraju Immortals koji su osigurali Los Angeles i NRG Esports u San Franciscu. Nagađa se da su Immortalsi i NRG dogovorili cijenu od 20 milijuna dolara, ali će ju isplaćivati periodično. Dok cijena za Krafta i Wilpona nije poznata. Uz navedene gradove, Šangaj, Seul i Južna Koreja su već osigurani. Za divno čudo, niti jedan europski grad još se ne spominje u priči.

Špekulacije bez granica

Koliko bi Overwatch League trebao uprihoditi, koliko će vrijediti cijeli projekt,  hoće li uspjeti privući lokalne navijače na Overwatch, samo su neka od pitanja koja ostaju otvorena. Za većinu organizacija, to je previše nepoznanica za upuštanje u takve investicije, ipak sve ima svoju cijenu. Zakazani početak Overwatch League se približava, a Blizzard na previše toga ležerno odmahuje rukom. Kako god da bilo, Overwatch League će biti ogroman, pitanje je samo, uspjeh ili neuspjeh.

Drugi članci